Mamma

Mamma

tisdag 25 maj 2010

Genomförandeplanen

Jag har blivit ombedd att skriva under en genomförandeplan. Jag vet inte vad det här är för ett dokument, vad det ska användas till eller varför jag ska skriva på det. Jag har bett om att få bli kontaktad, får se hur det går.

Det är ett ytterst torftigt dokument. Här finns rubriker som Hygien Sömn/vila, toalettvanor, kost och måltider, aktiviteter, sociala behov o kontakter, kläder, bemötande, kommunikation, ekonomi, övergripande mål, bakgrund/levnadsberättelse.

Det står ett par rader, högst, under varje rubrik,under bakgrund/levnadsberättelse står: "Finns". Är det någon som läser dessa dokument? Om det är det, vilken hjälp har man av att få veta att "P lägger sig efter kl 19.00 med hjälp av personal." Hon kan ju inte lägga sig själv o alltså inte bestämma tidpunkt. Betyder detta att hon måste läggas kl 19? Att hon ska läggas kl 19? Får hon ha önskemål här?

Under sociala behov o kontakter kan man läsa att "Hon gillar att vara på sitt rum." Om man som oinsatt s k timmis kommer till denna arbetsplats en helg och kanske mot förmodan faktiskt tar sig tid att läsa om de boende man förväntas vårda, hur ska man tolka denna mening? Att man ska köra in rullstolen på rummet o låta henne vara där?

Under aktiviteter kan man läsa att hon "Tycker mycket om att prata om sin mor och dennes vackra hår." Det är alltså vad man snappat upp. Jag har inget minne av mormors vackra hår, ej heller har jag någonsin hört något om det. Men detta är alltså en "aktivitet" man som anställd kan ägna sig åt, att prata om det vackra håret.

Under serviceinsatser står att kontaktpersonen ska se till att rummet är fint. Vad betyder det? Att blommorna modell robustare inte torkar ihjäl? Att lamporna är hela? Att det inte är alltför mycket damm? Nejdå, inget av detta sköts över huvud taget. Ingen av mammas kontaktpersoner genom åren har tyckt att det ingått.

Bemötande är en rubrik som intresserar mig. Här kanske man kunde få läsa något om respekt för den personliga integriteten. Men det står bara att "P är en bestämd kvinna och hon måste känna sig trygg med den som går in och hjälper henne." Som sagt, mamma låste om sig när hon kunde gå, just för att hon ville freda sin privatsfär, men detta kunde man inte respektera - personalen låste bara upp dörren från andra sidan.

I den här planen ska det också framgå vad man gör för att hon ska återfå så mycket av sina tidigare förmågor som möjligt, dvs att hon får träning (oklart numer hur ofta), att hon ska förmås att göra så mycket som möjligt själv - borsta tänderna, kamma sig, tvätta sig, äta etc. Här finns inget av detta. Men under övergripande mål kan jag läsa: "Att hon ska få en god omvårdnad och bibehålla hennes funktionalitet vid att klara av dagens rutiner." En något svårtolkad mening, kan man tycka. "Bibehålla hennes funktionalitet.."? Skulle man inte försöka hjälpa henne att återfå så mycket av sina tidigare förmågor?

Nej, det här är helt oacceptabelt. Jag skriver inte under, inte för att det är torftigt och delvis felaktigt, utan för att jag blir så förbannad över att det är så här man tycker att det får gå till. Varför vill man ha min underskrift på ett meningslöst dokument? Vad är det för regelverk som kräver detta? Kommunens biståndsbedömare måste ha detta dokument och det senast i dag, heter det. Varför? Vad betyder min underskrift i sammanhanget? Att jag läst och tagit del av ett undermåligt dokument? Och??

8 kommentarer:

  1. det finns en stark övertro att myndigheter ska/bör ersätta en son en dotter en make en maka

    SvaraRadera
  2. så mycket ironi i det du pratar om hemskt....

    SvaraRadera
  3. Du har nog missförstått. Tror mer det handlar om skillnaden mellan vad man säger och vad man gör. Det e nog bra att få upp ögonen för hur det egentligen ser ut i vården om dom gamla.,

    SvaraRadera
  4. Tyckte att jag ville kommentera ditt inlägg. Jag arbetar inom vården med just äldre människor. En del lite piggare än andra o en del lite dementa. Vi arbetar efter en genomförandeplan där vi så noggrant som möjligt specifiserat den boendes insatser som varje vecka ska genomföras o sen dokumenteras i ett datasystem som vi tillämpar på min arbetsplats.
    Vi har även ett så kallat "blädderblock" på stativ där man om man nu kommer in som"timmis" kan läsa om varje enskild boende o om vad som ska göras för henne eller honom i dagsläget. Kanske något för personalen där din mamma jobbar att ta efter?

    SvaraRadera
  5. Såg detta först nu men kände genast igen mig. Även kontaktpersonen på min mammas boende är på mig att jag ska godkänna vad de har skrivit i mammas genomförandeplan. Mina påpekanden: ska stå att mammas naglar ska klippas var 14:e dag och petas oftare (något jag får göra hela tiden), någon i personalen ska sitta ner och prata med mamma 5 min varje dag (rekommenderas av logoped), sjukgymnast el. arbetstrapeut ska tipsa mamma o. personal om övningar för att mamma ska kunna bibehålla och helst förbättra funktionen i vänster arm och ben (ännu ej förlamade), mamma ska om möjligt äta sin middag i matsalen, om hon halvsitter i sängen när hon äter ska en personal sitta med henne då mamma lätt sätter i halsen. Enl. personalen går detta ej att skriva in i genomförandeplanen då dessa aktiviteter tar för lång tid att utföra(?!) + att Socialstyrelsen nu har ändrat riktlinjerna för vad som ska stå i en genomförandeplan (jan -12). Tydligen inte lika "individuell" som tidigare och vad har den då för funktion? Jag kommer i så fall inte att skriva under. Hur påverkar det mammas välbefinnande och framtida vård?

    SvaraRadera
  6. Vi som jobbar inom vården och har detta på oss att skriva och dokumenterar deras genomförande planer och dyl , skulle hellre lägga den tiden på brukaren. Detta papper är till för de som bestämmer och att det ska bevisa att vi typ sköter oss...precis som om vi inte gör det?

    SvaraRadera
  7. Du har som anhörig rätt att närvara vid det möte då planen uppkommer. Det är sjukt svårt att att göra en genomförandeplan utan att anhöriga är med och stöttar. De borde ha begärt in en levnadsberättelse också. Det blrjar bli obligatorisk.

    SvaraRadera
  8. Hej hej!
    Jag hamnade här av ren slump, blev väldigt intresserad av det du skriver. Jag är själv undersköterska och arbetar på ett demenscentrum som ligger långt fram i utvecklingen, vilket gör att vi utför vårt arbete med stolthet och värdighet. Vi pratar om respekt och meningsfullhet i våra handlingar dagligen.
    Jag har själv en svärmor som nu fått plats på en enhet hos oss. Så tacklar för första gången rollen som anhörig nu.
    Trotts att jag har mycket goda kunskaper om den vardag och omvårdnad som erbjuds hos oss har jag insett hur viktigt mitt deltagande som anhörig är. Som anhörig är man en viktig länk som aldrig går att ersättas. Hur proffisionell man än är i omvårdnaden som ges.
    Hos oss har vi en mycket välarbetad genomförande plan. Den skrivs under de fyra första veckorna av hyresgästens tid hos oss. Detta ihop med anhöriga.
    Jag har förstått att de flesta ställen använder genomförandeplanen mycket olika. Min erfarenhet som anhörig och personal säger mig att används den på rätt sätt så är den ett mycket mycket bra redskap.
    Men bara då den används rätt.
    Att inte glömma är att det som står i den ska alltid följas!
    Att därför skriva att någon lägger sig klockan sju...är idioti! Detta innebär att varje gång personen lägger sig 10 över sju ska en avvikelse skrivas!
    Tyvärr tror jag personal har fått för lite utbildning och kunskap i vad den egentligen ska innehålla. Och saknar förutsättningar för att få det syften genomförandeplanen har.
    Jag skulle aldrig skriva under en genomförandeplan om inte jag varit delaktig i upprättandet av den.
    Men som anhörig, och om man fått vara delaktig, är det otroligt tryggt att veta att det finns en väl upprättad genomförande plan där min närståendes livskvalitet tas tillvara på i första hand. Dessutom är det tryggt att veta att det görs en avvikelse så fort den inte följs.
    Dessutom ser jag det som en fördel att personal får tänka till om min närstående extra mycket en gång i månaden. Då sätter man sig nämligen ner och uppdatera planen, eftersom behov och annat kan ändras snabbt med sjukdomen. För mig är det bara positivt. Men då arbetar vi som sagt på rätt sätt med genomförandeplanen.
    Hälsningar från Gislaved :)

    SvaraRadera